Najnovije

/index.php/izlozbeni-prostori-i-institucije/multimedijalni-centar-mr-kvart/86-multimedijalni-centar-mr-kvart/90-bioskop-kvart

Bioskop Kvart

Nikola (Gordan Kičić) ima četrdesetak godina i vodeća je zvezda reality programa koji se zove ’’Tri minuta slave’’. U praksi to izgleda tako što on ...

Multimedijalni centar "MR KVart" 2018-02-04 11:26:42

/index.php/izlozbeni-prostori-i-institucije/multimedijalni-centar-mr-kvart/84-kulturni-centar-ribnica/89-kc-ribnica

KC "Ribnica"

Na konkurs za treću Godišnju izložbu fotografija, koju organizuje Kulturni centar „Ribnica“ Kraljevo, ukupno je pristiglo 36 radova od ...

Kulturni centar Ribnica 2018-02-04 11:09:08

Narodni muzej Kraljevo

Logo Muzeja

Народни музеј у Краљеву основан је 1. маја 1950. године као Музеј завичајног типа под називом Градски музеј Ранковићево. Године 1953. Музеј мења назив у Народни музеј Ранковићева, а од 1955. има данашњи назив Народни музеј у Краљеву.
Током наредних година најзначајнији подухват је формирање колекције копија фресака XIII века које су радили најпознатији српски кописти што је резултовало отварањем тзв. Галерије фресака 1965. године.

Народни музеј у Краљеву према класификацији музејских предмета спада у музеје комплексног типа и садржи 5 збирки: за археологију, нумизматику, етнологију, историју и уметност око којих су формирана истоимена одељења, као и одељења за конзервацију, документацију, педагошко-пропагандни рад и стручну библиотеку. Према територијалној класификацији је регионални музеј надлежан за три општине: Краљево, Рашка и Врњачка Бања.

Након 60 година од оснивања Музеј у Краљеву је израстао у значајну установу у области заштите покретних културних добара која брине о хиљадама предмета разврстаним у збирке, организује изложбену и издавачку делатност, научне скупове, округле столове, радионице, музичке програме и промоције стручне литературе. Музеј негује успешну сарадњу са свим релевантним установама заштите, културе, науке и високошколским установама. Круну вишедеценијског рада Музеја представља Стална поставка отворена 15. маја 2008. године. О успешности у раду и доприносу у сфери културе најбоље говори награда „Михајло Валтровић“ коју је Музејско друштво Србије доделило Народном музеју у Краљеву 2008. године.

Зграда у којој је данас смештен Музеј је адаптирано старо школско здање подигнуто 1873. године у коме су до 1975. радила Ратарска школа, Гимназија и основна школа. Општина града Краљева је 1985. године пренела ову зграду у власништво Музеја. Адаптација зграде започела је 1993. године, а прва фаза, односно приземље здања, завршено је 1995. године. Друга фаза дефинисана у етапе спрат – поткровље – фасада завршена је у периоду између 2002. и 2005. године чиме је Музеј добио простор од 1270 м2 у 4 нивоа.

 

Narodni-muzej-Kraljevo-1

http://nmkv.rs/

 

Nema više članaka u ovoj kategoriji. Ako se prikazuju potkategorije, one mogu da sadrže članke.

Projekat Virtuelni kulturni centar pomogla opština Kraljevo

Online

Ko je na mreži: 3 gostiju i nema prijavljenih članova

Bioskop KVART

© 2019 Virtuelni kulturni centar Grada Kraljeva. Sva prava zadržana.
More Free Joomla Themes at GetJoomlaTemplatesFree.com
Get more Joomla!® Templates and Joomla!® Forms From Crosstec